Ekonomi 

Karbon Ticaretine Olan Rağbet Hızla Artıyor

Karbon ticaretinin giderek daha da önem kazandığını söyleyen Ankebut Holding(Y.K.B) Musab Yasir  ÖZEN yeşil mutabakat üretim süreçleri ve rekabet için kritik öneme sahip silivri’deki santrallerden Almanyalı sanayi devleri gelip yeşil sertifika alıyor. Böylece kendi ürettiği karbonu buradan aldığı sertifika ile sıfırlamış oluyor. Buda yenilebilir enerji santralleri için gelir ve bir teşvik mekanizması oluşturuyor diye konuştu.

Dünya’da yenilebilir enerji giderek daha da büyük bir güç haline geliyor. Ülkelerin sıfır karbon hedefine ulaşmasında önemli bir noktada bulunan yeşil enerji aynı zamanda da gittikçe düşen maliyetlerle yeni gözde konumunda, özellikle green deal ile yenilebilir enerji dönüşümünün daha da hızlanacağını söyleyen Ankebut Holding(Y.K.B) Musab Yasir ÖZEN “Dünya bir değişim sürecinde bizim bu sürecin dışında kalma gibi bir lüksümüz yok. Yenilebilir enerjinin her alanda Türkiye’nin olması gerekiyor” dedi.

Doğa Yanlısı Enerjiye Destek

Son dönemde karbon ticaretinin büyük bir önem kazandığını söyleyen ÖZEN, bir şirket üretim süreçlerinde yoğun karbon salınımı gerçekleştiriyorsa karbon ticareti ile kendini nötürleyebilir. Ağır sanayide üretim yapan bir şirket ortaya çıkardığı karbon miktarına eşdeğer olacak şekilde yeşil üretim yapan santrallerden sertifika alıyor. Bir megavat 0,6 ton karbon salınımına denk geliyor. Santraller uluslararası kurumlarca üretilen ve saha denetimlerinden geçtikten sonra üretim miktarına göre bu sertifikaları satmaya hak kazanıyor böylece üretim yaparken dünyayı kirleten bir şirket bizden bu sertifikaları alarak yeşil enerjinin gelişmesine finansman desteği sağlıyor.

Yeşil Mutabakatın Önemi

Sertifikalarda ilk başlarda 8Euro olan fiyatların şimdi 2Euro seviyesine geldiğini değinen ÖZEN yeşil mutabakat ile birlikte tüm sanayilerin bu uygulamalara ilgisi arttı. Bir şekilde üretim süreçlerinde yeşil enerjiye dokunmak zorundalar. Karbon salınımlarını bu günden yarına sıfırlamam mümkün değil ancak yüksek karbon salınımı ile üretim yaparak rekabet etme şansıda yok, çünkü Avrupa artık sıfır karbonla üretim istiyor. Yoksa satmak istediğiniz ürüne ek vergi var, bu da sertifika fiyatlarını hareketlendirecektir. Ama burada asıl önemli olan daha kapsayıcı şekilde yeşil enerjiye olan talebin artması dedi, ÖZEN. Sertifikalara Alman üreticiler başta olmak üzere dünyanın her bölgesinden ilgi olduğunu belirtti.

Ciddi Adım Atmak Gerekiyor

İklim değişikliği gerçeğini kimsenin görmezden gelemeyeceğini vurgu yapan M. Yasir Özen “Bir sonraki jenerasyona iyi bir dünya bırakmak istiyorsalar bu çizgiden gitmek zorundayız. Hedef sadece para kazanmak olmamalı bu bütün dünyanın görevi. Coğrafi şartlar, iklim değişikliği ile savaşta bir engel değil. Bu konuda daha fazla değer oluşturmalıyız. Küresel ısınmayı önlemeliyiz. Geri dönüşü olmayan bu yolda ciddi adımlar atmak şart. Artık kömür şirketlerine ne danışmanlık veriliyor nede finansman. Çünkü gelecek yeşil enerjide” dedi.

Yenilebilir Yatırımlar Devam Edecek

Ankebut Holding olarak 15 yılda 250 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen ÖZEN “15 yıl önce bu işe adım atıldığında yenilebilir ilk seçenek olmayabilirdi. O günlerde doğalgaz çok ucuzdu ama ilk başta yenilebilirde yatırım yapmanın sonuçlarını şimdi görüyoruz. Rüzgar, güneş, Hes ve Jeotermalde ciddi bir birikim elde ettik.

Bin megavat kurulu gücümüz var. Şimdi hibrit santraller için adım atıyoruz, yatırım yapmaya devam edeceğiz. Özellikle rüzgar ve güneşte hem Türkiye’de hem de Avrupa’da hala enerji dönüşümünü tamamlamayan ülkeler var. Orada bizim gibi yatırımcılara ihtiyaç bulunuyor. Oradaki fiyatlar daha stabil ve öngörülebilir.” Şeklinde konuştu.

Benzer Haberler

Yorum Yap